05
mar-2012

Söderåsen Nationalpark

Ture   /  

Lørdag den 31/3 2012, Klokken er 21:15 og mørket har lagt sig. Jeg ligger i en køjeseng på Liagården og nyder lyden fra den knitrende brændeovn. Udenfor sidder der nogle spejdere omkring bålet og hygger sig i flammernes skær.  Jeg slukker lyset fra min pandelampe og kryber helt ned i soveposen. Vi er i Söderåsen.

65 km nord for Malmø ligger Söderåsen nationalpark. Parken er på 16,25 km2 og slog første gang dørene op som nationalpark i 2001. Parken byder på, klipper, skov, vandfald og kuperet terræn. Der er god mulighed for at parkere uden for parken. Ved indgangen kan man få den nødvendige information. Man kan også få et kort, hvorpå vandrestierne er indtegnet. Er man mere i humør til at guidet tur, er der også mulighed for det. Men den skal bestilles hjemmefra. Der er selvfølgelig nogle regler omkring opførsel. Blandt andet må du kun slå telt op og lave bål på de områder der i forvejen er beregnet til det. De er anvist på kortet.

Parken er perfekt til familier med mindre eller små børn. Der er stier der svinger fra let, til svært. Derfor kan alle være med. Nogle af områderne kan man også køre til i bil. Vil man for eksempel op og nyde udsigten fra Kopparhattenkan man vælge at gå eller at køre derop i bil. Der er dog ingen tvivl om at det sjoveste er at gå derop.

Der er to hytter i Söderåsen nationalpark som man frit kan benytte. Den ene hedder Liagården og den anden hedder Dahlbergs. De er begge indrettet med køjer. Man skal bare selv have liggeunderlag med. Den overfyldte gæstebog, afslører at der gennem tiden har været mange forbi både Liagården og Dahlbergs. Det må dog også siges at hytterne bærer præg af besøg fra efterskoler og lejertur. Men der er nu alligevel en vis charme over det. Og uanset hvad, så giver hytterne læ imod regn og vind.

Uden for hytterne er der mulighed for at slå telt op. Der er også bålplads og en pumpe så du kan pumpe frisk vand. Vandet fra pumpen kan drikkes. Skulle der ikke være mere brænde i skuret, ligger der stammer klar som man kan gå i gang man at save. Der er en sav og brændekløver ved hver hytte.  Der er også et ægte lokum. Så man ikke behøver at gå ud i skoven og grave sig et hul. Man kan altså komme til at leve helt primitivt selvom man ikke lige er Bear Grylls.

Vi overnattede på Liagården i 4 graders frost. Og selvom der blev fyret godt op i den lille brændeovn, kunne vi stadig se vores egen ånde. Er man af sted som familie, anbefales det at man først tager derop fra maj måned. Der vil man uden tvivl kunne få nogle skønne oplevelser i den skånske natur.

[map style=”width: auto; height:800px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM Cycle” gpx=”http://michaelgram.dk/wp-content/uploads/Söderåsen.gpx”]

NYTTIGE KOORDINATER

Liagården – N56 01.485 E13 13.752

Liagården parkering – N56 01.372 E13 14.300

Dahlbergs hytte – N56 00.969 E13 15.664

Kaffepause med god udsigt – N56 01.903 E13 14.289

Post by Michael Gram

0

 likes / 4 Comments
Share this post:

Arkiv

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec