20
jan-2013

Forbered dig på en katastrofe – overlevelsesrygsæk

Vi lever i Danmark. Naturkatstrofer er noget man ser på tv og ulykker er noget der kun sker for naboen. Og selvom vi godt nok må indrømme at det i Danmark ikke ligefrem er aktuelt med tsunami, jordskælv og alt ødelæggende tornadoer. Så kan vi ikke ignorere at klimaet ændre sig, polerne smelter og kongekrabberne invaderer østersøen :) Naturligvis kan vi godt lave lidt sjov med det. Vi må bare ikke ignorere alvoren og muligheden for at vi kan komme i en alvorlig situation af den ene eller anden art. Herunder har jeg lavet en liste over de ting jeg selv har i min overlevelsesrygsæk. Med lidt få justeringer kan tasken også bruges som dagsrygsæk, hvis man skal vandre i ukendt terræn.

Vand er noget af det vigtigste for os mennesker. Over 70% af vores kropsvægt består af vand. Problemet er at det i en nødsituation er tungt at bære rundt på. Derfor må du have noget der kan rense det vand du finder på din vej. Der er flere forskellige muligheder. Du kan få flydende vandrensningsmiddel eller som tabletter der indeholder klor og sølvioner. De virker ganske udmærket og renser vandet for vira og bakterier (og smager ganske grimt). Ulempen her er bare at vi ikke ved hvor længe vi vil være uden rent vand. Og et vandrensningsmiddel har det med at slippe op på et tidspunkt. Der findes også vandrensningsfiltre. Det er en rigtig god ting at have med på tur. Jeg bruger det selv når vi er på vandretur. Men på samme måde som et vandrensningsmiddel, er der en levetid på filteret. Igen en ulempe i en situation hvor du ikke ved hvor længe du skal være uden rent vand. Derfor vil jeg anbefale en kedel så man kan koge sit vand. En gryde med låg kan også bruges. Jeg har selv både vandrensningsmiddel og en kedel i tasken.

Mad er ikke så vigtigt som vand, alligevel er det dog vigtigt. Ikke mindst for humøret. Eksperter siger godt nok at man kan leve helt op til 60 dage uden mad. Men jeg må indrømme at jeg endnu ikke har været nysgerrig nok til at undersøge det. Når man leder efter mad til sin overlevelsesrygsæk er det vigtigt at gå efter noget der ikke vejer for meget. Det er også vigtigt at man vælger noget mad der ikke kræver for meget vand at tilberede. Jeg har selv nogle trekking måltider med. De skal bare blandes med 150 – 200 ml. vand. Fordelen er at det laves direkte i folioposen, så du ikke har nogen opvask. Du kan i øvrigt både bruge koldt og varmt vand. Dog anbefaler jeg varmt. Det kan også anbefales at have nogle energibarer med. Vælger du trekkingmåltider, behøver du ikke at have så meget “spiseudstyr” med. Jeg har altid min drikke/kaffekop og en ske med på tur. Så kan du klare dig i de fleste situationer med maden.

Tøj, eller nærmere rent tøj er ikke livsvigtigt. Men det giver en dejlig følelse og giver dig et moralsk løft. Der er ikke noget bedre end et par rene sokker eller en nyvasket t-shirt. Har man to sæt af det hele, kan du stort set holde dit tøj rent. Det første du gør når du har skiftet, er at vaske det brugte sæt tøj. Så har du to dage til at tørre det i. På den måde kan du have rent tøj på hver anden dag. Ud over det tøj jeg har på, har jeg i min taske et par sokker, en langærmet t-shirt og et par lange underbukser. Derudover har jeg også en regnjakke med hætte, der også fungere som windbreaker.

Værktøjskassen er også en vigtig del af nødudsyret. At kunne lave ild er lige så livsvigtigt som vand og mad. Derfor har jeg altid et tændstål i rygsækken. Det har den fordel, frem for tændstikker/en lighter, at det kan bruges i vådt vejr. Et multitool med tang er en god ven at have med. En lomme kædesav er også guld værd når man skal lave brænde til bålet. Den fylder og vejer ikke noget særligt, men kan gøre en stor forskel. Når det bliver mørkt er det rart at have en pandelampe med. Fordelen ved pandelampen er at du har begge hænder frie, så du kan arbejde selvom det er mørkt. Du kan set mit eksempel på en værktøjskasse her –> Lav din egen værktøjskasse til vandreturen.

Tip! Det er altid en god idé at opbevare din kniv og din værktøjskassen på en måde så de ikke ligger i rygsækken. Evt. spændt fast på bæltet eller i en bukse/jakkelomme. Mister du rygsækken, så har du stadig dit værktøj og din kniv.

Førstehjælp kan man hurtigt få brug for. Det kan være alt fra rensning af sår til en forbinding. Eller måske langt alvorligere ting. Uanset hvad, så er et førstehjælps sæt uundværligt. I stedet for at sammensætte sit eget sæt kan man købe dem færdige. Der findes forskellige pakker og man kan læse mere om det på apoteket eller i outdoor-butikker . Jeg bruger selv det sæt der hedder Emergency First Aid Kit. Det er fra firmaet Care Plus.

Medicin som man bruger til daglig vil også være godt at have med. Har man mulighed for at have medicin til en uge er man godt stillet. Husk at tabletter eller anden form for medicin har en udløbsdato.

Husly/Shelter er en del af vores natur. Vi vil gerne have et ordentligt sted at sove. I ly for regn og blæst. Selvom man kan lave et shelter forholdsvis nemt af ting man kan finde, eller af træer i skoven, kan du gøre det lidt lettere for dig selv ved at have et lille letvægtstelt eller en teltdug som kan bruges som bivuak. Fordelen ved teltet frem for bivuak er at du er i læ fra alle sider. Ulempen er at det vejer lidt mere end en bivuak. Selv bruger jeg et let enmandstelt.

Du kan selvfølgelig selv eksperimentere med hvad du gerne vil have i tasken. Listen her er bare givet som en idé.

0

 likes / 0 Comments
Share this post:

Arkiv

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec